Dagsommerfugl

Ensianblåfugl – Phengaris alcon

Ensianblåfugl er en dagsommerfugl i Blåfuglefamilien. Arten lever så langt væk som det nordlige Asien, i Europa lever den hovedsageligt i Mellemeuropa. I Danmark er den efterhånden meget sjælden. Desværre ses den i dag kun på Rømø, Fanø og Læsø, enkelte steder langs den jyske vestkyst og i Thy, i plantagerne ved Frøslev Mose ved den dansk-tyske grænse, og i Grene Sande ved Billund. Årsagen til Ensianblåfuglens tilbagegang har nok sammenhæng med to andre dyrs tilbagegang – de to Myrmica-myrearter (Myrmica rubra og Myrmica ruginodis). Grunden er at Ensianblåfugls larver lever i frøstanden af Klokke-Ensian. Efter et par hudskifter lader den sig falde ned på jorden, hvor den “adopteres” af én af de to Myrmica-myrearter. Derefter lever larven i myrernes tue, her fodres den af myrerne på samme måde, som de ville fodre deres egne larver. En gang imellem æder den også en af myrernes egne larver.
Sommerfuglen lever meget lokalt i kolonier i hedemoser eller fugtige heder med mange Klokke-Ensian og store bestande af værtsmyren. Ensianblåfugl er på vingerne fra starten af juli til starten af august.

To Ensianblåfugle der sidder ryg mod ryg
Ensianblåfugl sidder så man både kan se de flotte farver og prikker
Ensianblåfugl er observeret i regionerne: Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland

Desværre er den mere og mere sjælden.

Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland

Har du lyst til at se nøjagtig hvor sommerfuglen er fundet i Danmark? Se her på Naturbasen hvor den er fundet tidligere

Ensianblåfugl er på Danmarks Rødliste kategoriseret til VU (Sårbar)
Rødliste Sårbar

Læs mere om Danmarks Rødliste her

Se her, værtsplanter og foderplanter for Ensianblåfugl…

Ønsker du at have Almindelig Blåfugl i din have? Eller sidder du med et ønske om at sørge for at Almindelig Blåfugl også findes i fremtiden? Hvis du kan sige ja til det ene eller det andet, vil en af disse planter være det rigtige valg dig.

Blåfuglefamilien

Blåfuglfamilien tæller intet mindre end 23 arter. Desværre er nogle af dem ikke længere i Danmark. Fx har man i mere end 10 år ikke set Egesommerfugl, som før sin forsvinden holdt til i Jylland. Det samme gælder Slåensommerfugl, som holdt til på Sjælland. Også Stor Ildfugl lever ikke længere her i landet. Det er på ingen måde sikkert at vi vil kunne få nogle af disse arter tilbage til Danmark, men vi kan gøre en indsats for at de arter vi stadig har ikke forsvinder. Af de tilbageværende 20 arter er 6 truet i større eller mindre grad. Det drejer sig om Sortbrun Blåfugl, Engblåfugl, Violetrandet Ildfugl, Sort Ildfugl, Ensianblåfugl og Sortplettet Blåfugl. Hvis vi er hurtige og heldige kan det være at deres skæbne kan blive en anden og bedre end deres artsfælder.
Det betyder at vi har 14 arter tilbage i Blåfuglefamilien som lever og trives her i landet og er da fantastisk og vi er nok mange som ville elske at have dem lidt tættere på hen over en god dansk sommer. Du får her en lille liste over de resterende arter her: Bølleblåfugl, Rødplettet Blåfugl, Grøn Busksommerfugl, Skovblåfugl, Dværgblåfugl, Blåhale, Lille Ildfugl, Dukatsommerfugl, Argusblåfugl, Foranderlig Blåfugl, Isblåfugl, Det Hvide W og Guldhale.