Dagsommerfugl
Almindelig Blåfugl – Polyommatus icarus
Almindelige blåfugl er en sommerfugl i blåfuglefamilien. Den er udbredt over hele Europa, i Nordafrikas bjerge og mod øst til det østlige Asien. I Danmark findes flere forskellige blåfugle, som navnet antyder dette den mest almindelige Blåfugl i Danmark. Almindelige blåfugl kan findes på vejskråninger, byggegrunde, heder, enge, overdrev, skovlysninger og andre lysåbne græsklædte pletter med forskellige ærteplanter, der er larvens foretrukne føde. Årets første Almindelige Blåfugle ses på vingerne fra starten af maj, og så langt hen på året som september kan man støde på dem.
Facts om Almindelig Blåfugl:
- Hannen og hunnen er ikke ens – det er kun hannen som er karekterisk blå, hunnen er nærmere brun
- Den voksne sommerfugl er mellem 22 og 36 mm, dette gælder både han og hun sommerfuglen
Har du lyst til at se hvad denne sommerfugle bliver kaldt i andre lande eller se hvor den ellers lever? Du kan læse mange sjove ting om Almindelig Blåfugl her
Almindelig Blåfugl er observeret i alle danske regioner

Har du lyst til at se nøjagtig hvor sommerfuglen er fundet i Danmark? Se her på Naturbasen hvor den er fundet tidligere
Almindelig Blåfugl er på Danmarks Rødliste kategoriseret til LC (Livskraftig)

Læs mere om Danmarks Rødliste her
Prøv den målrettede insektsøgning
Med den målrettede søgning kan du, når du leder efter insekter, vælge et geografiske område – og en eller flere Rødliste placeringer.
Prøv søgningen ved at klikke her!
Se her, værtsplanter og foderplanter for Almindelig Blåfugl…
Ønsker du at have Almindelig Blåfugl i din have? Eller sidder du med et ønske om at sørge for at Almindelig Blåfugl også findes i fremtiden? Hvis du kan sige ja til det ene eller det andet, vil en af disse planter være det rigtige valg dig.
Du ser nemmelig her de planter som sommerfuglen lever af, det vil sige at den lever af pollen eller nektar fra disse planter. Specielt Almindelig Kællingetand er vigtig for Almindelig Blåfugl, da det er sommerfuglens værtsplante, altså den hvor som er med til at sikre næste generation af sommerfugle. Den plante hvor æggene bliver lagt og den plante som er lavernes mad. Derfor er det den allervigtigste at sørge for at have, hvis du ønsker at se den smukke sommerfugl i løbet af sommeren.
-
Almindelig Pimpinelle – Pimpinella saxifraga
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Fin Kløver – Trifolium dubium
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Hvid Stenkløver – Melilotus albus
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Hvid-Kløver – Trifolium repens
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Mark-Krageklo – Ononis spinosa ssp. spinosa
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Mark-Stenkløver – Melilotus officinalis
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Muse-Vikke – Vicia cracca
25,00 kr. Tilføj til kurv -
Rød-Kløver – Trifolium pratense
25,00 kr. Tilføj til kurv
Blåfuglefamilien
Blåfuglfamilien tæller intet mindre end 23 arter. Desværre er nogle af dem ikke længere i Danmark. Fx har man i mere end 10 år ikke set Egesommerfugl, som før sin forsvinden holdt til i Jylland. Det samme gælder Slåensommerfugl, som holdt til på Sjælland. Også Stor Ildfugl lever ikke længere her i landet. Det er på ingen måde sikkert at vi vil kunne få nogle af disse arter tilbage til Danmark, men vi kan gøre en indsats for at de arter vi stadig har ikke forsvinder. Af de tilbageværende 20 arter er 6 truet i større eller mindre grad. Det drejer sig om Sortbrun Blåfugl, Engblåfugl, Violetrandet Ildfugl, Sort Ildfugl, Ensianblåfugl og Sortplettet Blåfugl. Hvis vi er hurtige og heldige kan det være at deres skæbne kan blive en anden og bedre end deres artsfælder.
Det betyder at vi har 14 arter tilbage i Blåfuglefamilien som lever og trives her i landet og er da fantastisk og vi er nok mange som ville elske at have dem lidt tættere på hen over en god dansk sommer. Du får her en lille liste over de resterende arter her: Bølleblåfugl, Rødplettet Blåfugl, Grøn Busksommerfugl, Skovblåfugl, Dværgblåfugl, Blåhale, Lille Ildfugl, Dukatsommerfugl, Argusblåfugl, Foranderlig Blåfugl, Isblåfugl, Det Hvide W og Guldhale.