Natsommerfugl Aristotelia...
Tætblomstret Hindebæger – Limonium vulgare
Tætblomstret Hindebæger er en hjemmehørende* plante der også bærer det latinske navn Limonium vulgare, er en del af Hindebægerfamilien. Den blomstrer fra juli til september med mørkt lillablå blomster, i små hindeagtige bægere. Planten bliver mellem 10 og 50 cm høj og er en staude, altså en flere årig urt**. Dette betyder også at du ikke nødvendigvis vil se den fulde højde det første år. Og muligvis vil der også først være blomster andet år.
Ved at så Tætblomstret Hindebæger i din have, i din altankasse eller andre steder hvor du har mulighed for at så nogle frø (fx på kirkegården eller på jobbet), kan du forhåbentlig være med til lokalt at gøre forholdene for insekter bedre, måske ligefrem øge den lokale bestand. Scrol længere ned og se hvilke insekter der specifikt er afhængige af Tætblomstret Hindebæger, enten ved at leve af blomsten og dens pollen og/eller nektar, eller ved at leve på/i planten.
25,00 kr.
Yderligere information
Pose med frø til | ca. 50 x 50 cm |
---|---|
Blomsterfarve | Mørk Blå/lilla |
Blomstringsperiode | Juli – september |
Højde | 10 – 50 cm |
Jordbundsforhold | Salt, sandet jord |
Lys/skygge | Sol – halvskygge |
Tilknyttede arter | 28 – Kilde: Plant Parasites of Europe |
Sådan sår du Tætblomstret Hindebæger
Det bedste resultat opnås ved at så fra september – start maj. Find mere info lige nedenfor
Fælles for alle frø:
Ligegyldigt hvad du sår, skal der 3 ting til for at frøene begynder at spire; vand, jord (eller sand/grus – altså jordagtig bund) og varme. Dette gælder altid – ligegyldigt hvornår frøene helst spirer på året. Det betyder at et tørt for- eller efterår kan være udslagsgivende for hvor lang tid de enkelte frø er om spiringsprocessen. Hvor meget eller hvor lidt varme der skal til, vil veksle alt efter hvilken slags frø der er tale om. Ingen frø vil spire hvis ikke de på en eller anden måde har kontakt med jord (eller noget som frøene opfatter som noget tilsvarende). Det betyder at man fx ikke “bare” kan sprede frøene på et areal med eksempelvis græs – men at græsset eller anden vegetation skal graves væk først.
Så direkte på voksestedet:
Strø frøene hvor du ønsker de skal vokse. Hav god afstand mellem frøene, så de har god plads til at udvikle sig. Jo tættere planterne er jo mere skal de kæmpe om sol etc., i stedet for at blive gode og store planter.
Så i bakker eller potter:
Har du behov for at vide nøjagtig hvor dine planter står, er den letteste løsning at så dem i potter eller såbakker. Put et eller to frø i hver potte/bakke. Når frøene er spiret og har nået en fin størrelse, kan de plantes ud hvor du ønsker dem.
Tætblomstret Hindebæger er foder- eller værtsplante for følgende insekter:
Vil du gerne kunne lave en målrettet indsats for insekterne i dit geografiske område? Med den Målrettetede Insektsøger, kan du vælge dit område og de forskellige rødliste placeringer til at finde frem til hvilke insekter der er i dit område (hvis du går ind på det enkelte insekt, vil du kunne se hvilke frø der hjælper netop det insekt).
Clepsis spectrana Clepsis spectrana
Natsommerfugl Clepsis...
Hindebægerfjermøl Agdistis bennetii
Natsommerfugl...
Kartoffelborer Hydraecia micacea
Natsommerfugl Kartoffelborer...
Kløverspinder Lasiocampa trifolii
Natsommerfugl Kløverspinder...
Ligeliniet Forårsugle Orthosia opima
Natsommerfugl Ligeliniet...
Røgfarvet Grønsagsugle Lacanobia suasa
Natsommerfugl Røgfarvet...
Strand-Ringspinder Malacosoma castrensis
Natsommerfugl...
Forskellige Svirrefluer
Anførte plante er enten...
Forskellige humlebier
Anførte plante er enten...
Forskellige bier
Anførte plante er enten...
Tætblomstret Hindebæger vokser naturligt i forholdsvis salt jord, fx strandenge, beskyttede, næringsrige strandbredder og marsk.
Fun facts om Tætblomstret Hindebæger:
- Slægtsnavn Limonium kommer af gammelt græsk leímón som betyder eng – altså engplante
- Artsnavnet vulgare betyder almindelig. Det skal man ikke lade sig narre af, planten er ikke den mest almindelige i slægten
- Det danske familienavn Hindebæger hentyder til de hindeagtige bæger, som er kendetegnende for familien. “Tætblomstret” kommer af, at blomsterstanden er mere tætblomstret end hos Lav Hindebæger
Når du køber disse frø, er de ikke blandet op med strømateriale. Ønsker du at få dem blandet op med strømateriale, skriv det i bemærkningsfeltet, nå du bestiller.
Læs mere om at så frø fra hjemmehørende planter her
Når du køber frø hos Insekthaver, er det kun de rene frø du får, det vil sige at du lettere kan styre nøjagtig hvor du sår frøene. Hvis du ønsker at kunne strø frøene, kan du blande dem med lidt sand.
En hjemmehørende plante, som Tætblomstret Hindebæger, er en plante der af naturlige veje har fundet til Danmark. Altså en plante der ikke er bragt til landet af mennesker. De fleste hjemmehørende planter har været her i mange tusinde år, og har dermed har insekter og andre dyr haft mange generationer til at tilpasse sig planten. Egentlig gælder det også den anden vej rundt, planten har haft mange år til at tilpasse sig dyrenes livsmønstre. Dette betyder at de (insekterne og Tætblomstret Hindebæger) indgår i en slags symbiose.
** En hjemmehørende staude som Tætblomstret Hindebæger er en plante der lever i flere år, og ofte bliver større med tiden. Modsat træer og buske, visner planten ned hvert år, for så at vokse op igen året efter.