Hvad er Danmarks Rødliste og hvad betyder de forskellige værdier?
Lidt baggrund
Den danske Rødliste er en vurdering af planter, svampe og forskellige dyrearters risiko for at uddø i Danmark (der er dog nogle arter der er undladt i listen). Rødlistesystemet er udviklet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). Systemet er udviklet til at kunne benyttes på både globalt, nationalt og regionalt plan. Rødlistesystemet er udviklet for at danne et grundlag for en vurdering af naturens mangfoldighed og udviklingen i naturen. Den er et redskab til at opfylde internationale forpligtelser i henhold til Biodiversitetskonventionen (som Danmark ratificerede i 1994).
Ovenfor ses rødlisten som den ser ud, og neden for kan du læse hvad de enkelte punkter står for. Listen er hentet hos Aarhus Unversitet, hvor listen også opdaters jævnligt (sidst i 2019)
Rødlistens kategorier og deres betydning:
Regionalt uddød
(RE, regionally extinct)
En art er regionalt uddød, når det er hævet over enhver rimelig tvivl, at det sidste individ, som havde en reel mulighed for reproduktion indenfor landets (regionens) grænser, er dødt eller forsvundet fra landet (regionen). For arter med en vis størrelse er det som regel ligetil at afgøre om den er regionalt uddød, men mange arter er forholdsvis små og ikke mange kigger efter dem. Derfor kan det være temmelig svært at afgøre hvornår man mener at det er hævet over enhver tvivl at arten reelt er uddød fra landet. Som regel er der gået meget lang tid (adskillige årtier) siden disse arter sidst er set i landet. Der er i princippet ingen nedre tidsgrænse for hvor tidligt en art har været en del af Danmarks natur for at den medtages på rødlisten og dermed også kan henføres til regionalt uddød (RE). Således kunne diverse forhistoriske dyr fx henføres hertil. Dog anbefaler IUCN at denne tidsgrænse ikke sættes lavere end år 1500 og den anbefaling følges i Danmark, også selvom denne arbitrære grænse medfører, at arter som fx vildhest, bison og elg ikke kommer på rødlisten selvom den opfattes som en del af den regionalt uddøde, men hjemmehørende pattedyrfauna i Danmark. Det ses af og til at arter genindvandrer til Danmark eller udsættes mhp. genopretning af danske populationer. Så snart der er formodning om eller evidens for at sådanne arter igen forplanter sig i landet kan de henføres til en anden kategori end regionalt uddød (RE). Fx er vandrefalken genindvandret siden Rødliste 2010 og er således ikke længere i kategorien regionalt uddød (RE).
Kritisk truet
(CR, critically endangered)
En art henføres til kategorien kritisk truet (CR), når der er en ekstremt høj risiko for, at den vil uddø i den vilde natur. Arter der henføres til kritisk truet har typisk ekstremt små populationer eller lider under ekstremt stor tilbagegang. Kriterierne for kritisk truet kan ses på IUCNs summary sheet.
Truet
(EN, endangered)
En art henføres til kategorien truet, hvis den ikke kan henføres til kritisk truet, men når der alligevel er en meget høj risiko for, at den vil uddø i den vilde natur. Arter der henføres til kategorien truet har typisk meget små populationer eller lider under meget stor tilbagegang. Kriterierne for truet kan ses på IUCNs summary sheet. Kategorien truet hed i Rødliste 2010 moderat truet, men for at følge IUCN’s termer så vidt muligt hedder den nu blot truet svarende til det engelske navn for kategorien: Endangered. Kategorien truet i Rødliste 2019 er således det samme som moderat truet i Rødliste 2010.
Sårbar
(VU, vulnerable)
En art henføres til kategorien sårbar, hvis den ikke kan henføres til hverken kritisk truet (CR) eller truet (EN), men når der alligevel er en høj risiko for, at den vil uddø i den vilde natur. Arter der henføres til kategorien sårbar har typisk små populationer eller lider under relativt stor tilbagegang. Kriterierne for sårbar kan ses på IUCNs summary sheet.
Næsten truet
(NT, near threatened)
En art henføres til kategorien næsten truet, hvis den er tæt på eller det er sandsynligt at den opfylder kriterierne for kritisk truet, truet eller sårbar. Næsten truet er den eneste kategori, hvor de enkelte lande eller regioner i princippet selv fastsætter kriterierne. IUCN har dog udstukket en række guidelines og i Danmark lægger vi os så tæt på dem som muligt. Fx henføres en art til næsten truet, hvis den opfylder hovedkriteriet og alle underkriterier på nær ét for kritisk truet, truet, eller sårbar. Arter med et forekomstareal (se manualen) på under 45 km2 (1 % af det samlede naturareal i Danmark) henføres også til næsten truet, selvom ingen underkriterier er opfyldt.
Utilstrækkelige data
(DD, data deficient)
En art er henført til kategorien utilstrækkelige data (DD), når der ikke er tilstrækkelige informationer til at foretage en direkte eller indirekte vurdering af dens risiko for at blive udryddet baseret på artens udbredelse eller bestandsstatus. En art i denne kategori kan for så vidt godt være velkendt, selvom data om dens udbredelse og/eller forekomst mangler. De artsgrupper hvor flest arter henføres til DD er svampe, mosser og laver, men næsten alle artsgrupper rummer arter i denne kategori. For artsgrupper som planter, pattedyr og fugle er der så gode data at disse artsgrupper næsten ikke er repræsenteret i DD. Efter udgivelsen af Rødliste 2010 viste det sig, at mange arter blev henført til en rødlistekategori, selvom man faktisk ikke havde data nok til at underbygge det. Senere data har vist, at mange af disse arter enten var mere truede eller mindre truede end det blev angivet. For så vidt muligt at undgå dette, opfattes arter i kategorien utilstrækkelige data (DD) i Rødliste 2019 som en del af de rødlistede arter (RE, CR, EN, VU, NT og DD). Dette sker for at lade tvivlen komme arterne til gode og sikre, at eksperterne bruger kategorien utilstrækkelige data i det omfang data er for ringe eller mangelfulde til, at den pågældende art kan henføres til en af de øvrige rødlistekategorier. Denne praksis bidrager således til at gøre rødlisten mere troværdig.
Livskraftig
(LC, least concern)
En art henføres til kategorien livskraftig, hvis data er tilstrækkelige (se utilstrækkelige data, DD), vurdering er relevant (se ikke relevant, NA) og det ved vurderingen viser sig, at den ikke opfylder kriterierne for kritisk truet (CR), truet (EN), sårbar (VU) eller næsten truet (NT). Denne kategori kan således rumme alt fra meget almindelige ikke-truede arter til sjældne eller typiske arter der er potentielt relevante i forvaltningen, men som vurderes at være mindre i fare for at uddø end arter, der henføres til de kategorier der dækker de rødlistede arter. For en del arter kan det være rigtig svært at vurdere om de bør henføres til livskraftig (LC) eller næsten truet (NT). En tilbagegang i artens bestand på i størrelsesordenen 5–10 % kan fx være udløsende kriterie for næsten truet (NT), men en tilbagegang i den størrelsesorden kan være overordentlig svær at observere, udlede eller forudse og ikke mindst dokumentere efterfølgende. En mindre del af arterne i LC kan derfor godt være arter der reelt burde have været henført til næsten truet (NT), hvis man havde haft mere præcise data. Kategorien livskraftig hed i Rødliste 2010 ikke truet, men fordi kategorien livskraftig ikke nødvendigvis kun rummer ikke-truede arter (se ovenfor), og for at følge IUCN’s termer så vidt muligt hedder den nu livskraftig som svarer bedre til det engelske navn for kategorien: Least concern. Kategorien livskraftig i Rødliste 2019 er således det samme som ikke truet i Rødliste 2010.
Ikke relevant
(NA, not applicable)
En art henføres til kategorien ikke relevant, hvis der er tale om arter, hvor en rødlistevurdering ikke er relevant, fordi det eksempelvis drejer sig om indførte arter, arter under etablering (dvs. at en art har været i landet i mindre end 10 år; arter der genindvandrer falder ikke for denne grænse) eller arter, der kun findes i form af strejfende individer. Regelmæssigt gæstende individer (f.eks. trækfugle) opfattes ikke som strejfende.
Ikke vurderet
(NE, not evaluated)
En art henføres til kategorien ikke vurderet, hvis der ikke er foretaget en vurdering af den.